Bahan-bahan
( Resipi ni untuk satu adunan-26 bar berukuran lebih kurang 2inci )
Bahan untuk Crust/base :
1 1/2 cawan biskut digestive yang dah dikisar menjadi serbuk/crumbs(resipi asal gune animal craker/graham craker)
3 sudu besar light brown sugar
secubit garam
4 sudu besar butter,yang telah dicairkan dan disejukkan(suhu bilik)
Bahan untuk topping :
1/4 cawan cream cheese
1 tin susu pekat manis(sy gune 3/4 je..klu tak,manis sgt)
1 1/2 sudu kecil parutan kulit oren
1 1/2 sudu kecil parutan kulit limau
1 1/2 sudu kecil parutan kulit lemon
secubit garam
1 biji kuning telur
6 sudu besar jus limau
1 sudu besar jus oren
1 sudu besar jus lemon
Hiasan :
3/4 cawan kelapa parut yang disangrai keemasan,dan
Cara-cara
- Panaskan oven kepada lebih kurang 170darjah celsius
- Alaskan loyang pembakar(yang square 8X8inci.sy gune yg 11X9inci) dengan foil aluminium,lebihkan sedikit kelilingnya supaya senang nak keluarkan adunan yang dah dibakar nanti
- Penyediaan crust: Dalam mangkuk besar,masukkan biskut yang dah dikisar,brown sugar dan garam.kacau. Masukkan butter cair dan kacau hingga serbuk biskut menjadi lembab dengan sekata.
- Masukkan adunan dalam loyang pembakar smbil menekan2 dengan sekata ke dasar bekas agar menjadi padat.
- Bakar dalam oven hingga keperangan,dalam 15-20minit.Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai sementara menyediakan topping.Jgn padamkan api oven..
- Penyediaan Topping : Masukkan cream cheese,parutan2 buahan2 citrus,dan garam ke dalam mangkuk besar.~inilah rupe triple citrus tue :)
- Kacau sehingga berkrim dan lembut dan bahan tadi sebati.Campurkan susu pekat manis dan kacau sebati dan tiada lagi gumpalan cream cheese.
- Masukkan kuning telur dan kacau lagi.(boleh guna hand whisk).Masukkan jus2 dan kacau.(Campuran ni akan kelihatan agak pekat) ~untuk jus2 tu,gunekan yang fresh,dari buah yang diparut tadi~
- Tuangkan bahan topping keatas crust yang dah disejukkan dan ratakan permukaannya dengan spatula.
- Bakar hingga masak dan tepinya mula renggang sket dari tepi bekas dan ada bubble2 kecil meletup2 atas topping,dalam 15-20minit.JANGAN sampai menjadi keperangan!(sy punye dah terover cook..huhu)
- Sejukkan atas redai,ke suhu bilik.Tutup dengan foil dan masukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama lebih kurang 2 jam.
- Keluarkan bars dari loyang dengan menggunakan lebihan foil kat tepi loyang tu. Potong bars kepada segiempat2 bersaiz lebih kurang 2 inci.Bolehlah tabur parutan kelapa sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment