Click Here For Fast Cash!!

Pau

user posted image
Resepi 1 (ikut pd resepi yg terdpt di kotak Tepung Pau Blue Key):
Bahan:
500g (1/2 kotak ) Tepung Halus Blue Key
6 g (1 1/2 sudu teh ) yis segera
100 g ( 1/2 cawan ) gula
50 g ( 1/4 cawan ) shortening/lemak sayuran (saya gunakan crisco yg dlm resepi roti tu.. ) klu tak de gunakan minyak jagung
230 g ( 1 1/4 cawan ) air
Cara-cara :
1. Campurkan tepung bersama yis segera sementara gula larutkan di dalam air.
2. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan uli doh dengan tangan selama 10-15 minit. Klu yg menggunakan bread maker boleh sett kan fungsi utk membuat doh kulit roti.
3. Bahagikan doh kpd 60 g tiap satu dan bulatkan. Rehatkan selama 10 minit.
4. Canai doh dan isi intinya di bahagian tengah doh. Tutup hujung doh mengikut bentuk yg di kehendaki. Kemudian letakkan setiap doh di atas kertas minyak yg berbentuk segi empat.
5. Letakkan doh itu di atas periuk kukus yg di lapik dengan kain yg lembap dan kukus selama 15 minit pd suhu yg tinggi.
Resepi 2 ( dari resepi di kotak yis mauripan ):
Bahan-Bahan:
1000 g tepung gandum
11 g (sebungkus) Yis Segera Mauripan
200 g (1 cawan) gula 100 g (ス cawan) minyak jagung
460 g (2 ス cawan) air
Cara:
Gaul tepung dan yis segera Mauripan dan larutkan gula di dalam air. Gaulkan semua ramuan di dalam mangkuk adunan. Uli adunan tersebut dengan tangan selama 10 hingga 15 minit atau sehingga adunan menjadi licin dan kenyal. Timbangkan adunan tersebut 60 gm (2 oz) setiap satu, buatkan bentuk bulat dan biarkan selama 10 minit. Canai adunan dan isikan inti di bahagian tengah adunan. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi menurut bentuk yang disukai. Letakkan setiap adunan tadi diatas sekeping kertas kalis gris empat segi. Biarkan adunan pau selama kira-kira 35 minit. Letakkan semua kepingan adunan tadi di dalam pengukus dan kukuslah selama 10 minit pada suhu yang tinggi.

No comments:

Post a Comment