Bahan-bahan ( 100 keping , lebih kurang )
• 250 g mentega (1 buku)
• 1 cawan gula icing (120g)
• 1/3 cawan serbuk koko (40g) - diayak
• 1/2 cawan tepung jagung (50g) - diayak
• 2 cawan tepung gandum (220g) - diayak
• 1 sk esen vanilla
• secukup gula icing - untuk tabur
Cara-cara
1.
- Putar mentega,gula icing dan vanilla hingga berkrim.
- Masukkan serbuk koko dan tepung jagung dan putar hingga rata.
- Masukkan pula tepung gandum sedikit2 (tak perlu dihabiskan) sehingga doh boleh dikepal atau tak melekat pada tangan dan mangkuk adunan.
- Sukat 1 sudu kecil doh dan bulat2kan.Susun di atas dulang pembakar.Leperkan sedikit bebola doh tadi dan bakar pada suhu 160C selama 20 min atau hingga garing.
- Sejukkan kukis dan tabur dengan gula icing (jika suka) secukupnya.Simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment