Asam Pedas Ayam Rebung
Pajeri nenas Utara
Bahan-Bahan: | |
Ayam yg dipotong kecil (½ ekor) Perlu blend: 3 biji bawang besar (saiz sederhana) 3 ulas bawang putih 3ulas 2 inci halia 2 inci belacan bakar | 3-4sudu lada kering yg da siap blend sedikit air asam jawa sedikit garam sedikit gula sedikit air (sukat sndiri ikut kepekatan yg dikehendaki) rebung yg da siap racik sedikit daun kesum |
Cara: | |
tumis bahan bahan blend kacau sampai separuh garing n naik bau masukkan lada kering kacau sampai garing masukkan ayam masukkan daun kesum masukkan air asam jawa masukkan air masukkan rebung masukkan gula masukkan garam masak sehingga ayam empuk. Hidangkan.lebih sedap lagi jika dimakan dengan nasi putih sahaja. |
Pajeri nenas Utara
Bahan-Bahan: | |
Bahan 1 500 g udang 2 biji telur 3 sudu tepung jagung garam lada hitam minyak | Bahan 2 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 6 sudu sos cili 2 sudu sos cili thai 2 sudu sos tomato 2 sudu sos tiram 2 biji telur (dipukul) Gula Garam |
Cara: | |
1. Gaulkan semua bahan 1. Kemudian goreng udang hingga masak. 2. Dalam kuali yang sama, tumis bawang merah dan bawang putih. Selepas garing, masukkan semua sos dan sedikit air. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 3. Selepas itu masukkan udang dan gaul hingga rata. Akhir sekali, masukkan telur yang telah dipukul dan gaul rata. 4. Hidangkan di dalam pinggan. | |
Cadangan Hidangan: | |
Hidangan ini enak dimakan bersama nasi dan roti. |
Udang 1000 Rasa
Bahan-Bahan: | |
Bahan 1 500 g udang 2 biji telur 3 sudu tepung jagung garam lada hitam minyak | Bahan 2 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 6 sudu sos cili 2 sudu sos cili thai 2 sudu sos tomato 2 sudu sos tiram 2 biji telur (dipukul) Gula Garam |
Cara: | |
1. Gaulkan semua bahan 1. Kemudian goreng udang hingga masak. 2. Dalam kuali yang sama, tumis bawang merah dan bawang putih. Selepas garing, masukkan semua sos dan sedikit air. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 3. Selepas itu masukkan udang dan gaul hingga rata. Akhir sekali, masukkan telur yang telah dipukul dan gaul rata. 4. Hidangkan di dalam pinggan. | |
Cadangan Hidangan: | |
Hidangan ini enak dimakan bersama nasi dan roti. |
Nasi Ayam
Bahan-bahan
(a) Untuk Nasi
- 270 g (1 1/3 cawan) nasi
- 15 g (1 sudu makan) minyak sayuran
- 600 ml (3 cawan) air rebusan ayam
- 30 g (3 ulas) bawang merah, dihiris
- 5 g (1 ulas) bawang putih, dihiris
- 2 sm kulit kayu manis
- 3 biji bunga lawang
- 2 biji buah belaga
- 1 helai daun pandan
- 20 g (2 sm) halia, dihiris
(b) Untuk ayam
- 750 g ayam, dibuang kulit dan lemak, dipotong lima
- 2 litre (10 cawan) air
- 9 g (1 ス sudu teh) garam
Sliced
- 20 g (2 ulas) bawang merah
- 5 g (1 ulas) bawang putih
- 20 g (2 sm) halia
Bahan rempah, dicampurkan bersama
- 2 g (1 sudu teh) jintan manis
- 2 g (1 sudu teh) jintan putih
- 20 g (2 sudu makan) kicap pekat
- 3 g (1 sudu teh) lada hitam
(c) Untuk sup
- 10 g (2 ulas) bawang putih, dimayang
- 15 g (2 sm) halia, dihiris
- 2 g (1/2 sudu teh) lada hitam
- 50 g (2 pokok) daun sup, dihiris halus
- 1 liter (5 cawan) air rebusan ayam
- 15 ml (1 sudu makan) minyak sayuran
(d) Untuk sos cili
- 60 g (3 sudu makan) sos cili
- 3 g (1/2 sudu teh) garam
- 5 g (1 sudu teh) gula
Dikisar bersama
- 75 g (5 biji) cili merah
- 10 g (2 ulas) bawang putih
(e) Bahan untuk dihidang bersama dengan nasi ayam
- 170 g (1 biji kecil) timun, dihiris nipis
- 300 g (2 biji) tomato, dihiris nipis
- 125 g (1/2 biji saiz kecil) daun salad, dicarikkan